Studenten Sport Nederland | NSK

Wat is een NSK?

NSK staat voor een Nederlands Studenten Kampioenschap. Jaarlijks worden, onder auspiciën van Studentensport Nederland (SSN) in ruim 50 takken van sport NSK’s georganiseerd. Het ‘NEDERLANDS STUDENTEN KAMPIOENSCHAP’ (N.S.K.) is een beschermd merk, door SSN gedeponeerd bij het merkenbureau van de Benelux. Dat houdt in dat geen enkele andere organisatie zonder toestemming van SSN een NSK mag organiseren of een evenement mag organiseren onder een verbastering van deze naam, zoals bijv. “Nederlands Kampioenschap voor Studenten”.

SSN streeft naar NSK`s met een zo groot mogelijk karakter en een zo hoog mogelijk niveau, maar het karakter van ieder NSK is weer anders; Er zijn grote meerdaagse NSK`s met 100+ deelnemers waarbij het niveau landelijke subtop betreft en die ieder jaar plaatsvinden. Dit betreft ook vaak sporten die in Nederland en/of de Nederlandse studentenwereld populair zijn. In takken van sport die minder bekend zijn worden ook vaak NSK’s georganiseerd, welke dan ook kleinschaliger zijn. Deze NSK’s worden vaak ook niet ieder jaar georganiseerd.

Voor de organisatie van de NSK’s is SSN zeer afhankelijk is van vrijwilligers die organisatie van een van de NSK’s op zich willen nemen. Als organisatiecommissie van een NSK ben je officieel een commissie van SSN omdat de NSK’s een handelsmerk zijn van SSN. SSN levert echter alleen het kader waarbinnen het NSK georganiseerd moet worden en ondersteunt de commissie organisatorisch met een aantal zaken. Het is aan de commissie zelf om het karakter en de precieze invulling vast te stellen, dus als commissie heb je veel ruimte voor eigen inbreng.